Perkara yang perlu dilakukan sebelum Berangkat menunaikan Umrah

+

Perjalanan ke Arab Saudi untuk melaksanakan manasik Umrah adalah perjalanan rohani yang memerlukan persiapan mental dan fizikal sebagai seorang Islam. Selepas anda menempah pakej umrah anda dan sebelum anda berangkat dalam perjalanan ini, adalah bijak untuk duduk dan membuat semua persediaan yang diperlukan untuk perjalanan.

Pasukan Syaza Travel & Tours Sdn. Bhd. telah menyusun senarai tip berguna yang akan membantu anda bersiap sedia untuk Umrah dan meninggalkan rumah anda dengan minda yang tenang, membolehkan anda memberi tumpuan penuh pada perjalanan Umrah anda:

 1. Ketahui peraturan Ihram dan Umrah
  Sebelum itu, penting untuk mempelajari peraturan Umrah yang betul dan semua langkah dan ritual yang terlibat, termasuk Ihram, Tawaf dan Sa’i. Walaupun kelihatannya mudah tetapi  kesalahan pendekatan boleh menyebabkan pelanggaran yang memerlukan fidya (dam). Sebagai contoh, minyak wangi tidak dibenarkan selepas Ihram, walaupun dalam bentuk sabun, dan lelaki tidak dibenarkan apa-apa penutup kepala. Untuk kemudahan anda, kami telah menyediakan panduan langkah demi langkah pada Umrah dan ritualnya, termasuk semua syarat-syarat dan tindakan yang dilarang.
 2. Tentukan semua tempat miqat pada laluan anda.
  Ihram dilakukan di tempat miqat yang dikenal pasti oleh Nabi (saw). Pastikan anda tahu tempat miqat yang perlu anda lawati terlebih dahulu untuk memastikan anda berada dalam keadaan Ihram ketika tiba di Makkah. Sebagai contoh, semua penerbangan langsung ke Lapangan Terbang Jeddah menyeberangi miqat sebelum mendarat, oleh itu anda mesti berada dalam keadaan Ihram sebelum anda menaiki pesawat.
 3. Kerap membiasakan diri dengan ibadah-ibadah fardu dan ibadah-ibadah sunat lain.
  Semasa Umrah, anda mungkin dikehendaki melakukan solat berjemaah atau solat jenazah. Adalah penting untuk anda membiasakan diri dengan semua langkah dan peraturan untuk memastikan kebaikan dan balasan (ganjaran) semasa anda di Makkah. Ia juga berguna untuk mempelajari peraturan-peraturan yang berkaitan dengan pelancong Islam, seperti bagaimana melakukan Tayammum (wudhu kering ketika kamu tidak mempunyai akses ke air), atau bagaimana melakukan solat-solat Qasr (memendekkan solat lima waktu).
 4. Pastikan anda mempunyai semua dokumen perjalanan yang diperlukan.
  Adalah penting bahawa anda menyediakan semua dokumen perjalanan anda dan menyimpannya dalam folder yang jelas terlebih dahulu. Ini termasuk: pasport, kad pengenalan, tiket penerbangan, resit tempahan hotel, baucar perjalanan / pengangkutan, sijil vaksinasi, foto saiz pasport dan sijil insurans kesihatan (jika ada).
  Wanita juga harus membawa dokumen atau sijil yang membuktikan hubungan mereka dengan pasangan mereka atau mana-mana mahram yang lain dengan mereka.
 5. Pastikan anda mengambil semua vaksinasi dan langkah berjaga-jaga yang diperlukan.
  Sebelum melakukan perjalanan, pastikan anda mengambil semua vaksin yang diperlukan – sebagai tambahan kepada vaksin Meningokokus Meningitis yang diperlukan – terhadap penyakit berjangkit seperti demam kepialu dan selesema, dan menjadualkan pemeriksaan dengan doktor umum anda untuk memeriksa apa-apa syarat asas.
  Ia juga berhemat untuk membungkus kit pertolongan cemas dan beberapa ubat penting dalam menjangkakan sebarang kejadian yang tidak diduga.
 6. Sediakan senarai semak untuk semua yang anda perlu pek sebelum bepergian.
  Sangat mudah untuk mengemas barang, tidak kira betapa sempurnanya persediaan yang  anda fikir telah dilakukan. Atas sebab itu, sentiasa membantu untuk menyediakan senarai item yang perlu anda ambil bersama anda dalam perjalanan anda, termasuk: pakaian Ihram anda – tuala bersih – selipar – peralatan mandi – gunting – sejagah – salinan kecil Alquran – dsb.
 7. Pertukaran mata wang sebelum perjalanan.
  Banyak jemaah akan menukar mata wang di lapangan terbang atau lobi hotel, yang mengakibatkan beratur panjang yang boleh dielakkan dengan membuat pertukaran sebelum berlepas, menjimatkan masa dan usaha yang berharga yang  lebih baik dihabiskan dengan berdoa oleh rumah Allah.
 8. Pastikan jumlah tunai yang mencukupi dengan anda.
  Pastikan anda membawa sejumlah wang tunai dan wang kecil yang cukup dengan anda pada setiap masa, untuk membeli cenderamata dan buah kurma dan makanan yang tidak mungkin termasuk dalam pakej, dan bersedekah (sadaqah) atau bayaran dam (fidya) jika berlaku perlanggaran peraturan Ihram atau ada apa-apa tindakan yang diperlukan.
 9. Cari maklumat di Makkah dan Madinah.
  Walaupun usaha terbaik kami untuk memastikan pakej kami komprehensif dan memenuhi keperluan perjalanan anda, mungkin terdapat beberapa lokasi yang anda ingin lawati yang bukan sebahagian daripada pakej. Oleh sebab itu, kami mengesyorkan membaca informasi berkaitan Makkah dan Madinah untuk mendapatkan pengetahuan mengenai kawasan dan tapak bersejarah penting sebelum anda pergi ke sana; ini akan memberi anda kelonggaran untuk bergerak mengikut kesesuaian masa anda sendiri.
 10. Aktifkan pelan perayauan / data anda dari pembekal khidmat telekom anda.
  Sekiranya anda tidak mahu membeli kad SIM Saudi, cara alternatif untuk terus berhubung dengan orang yang anda sayangi di rumah adalah untuk mengaktifkan pelan perayauan atau data anda pada telefon anda. Kebanyakan penyedia perkhidmatan telekomunikasi menawarkan pelbagai pakej yang sesuai dengan keperluan setiap pengembara individu.

Bagi orang bukan Arab, sangat berguna untuk mempelajari beberapa frasa dalam bahasa Arab, kerana tidak semua orang dalam sektor Kerajaan akan memahami bahasa Inggeris dengan baik, dan kebanyakan papan tanda ditulis dalam bahasa Arab. Sekurang-kurangnya anda boleh bertanya tentang lokasi tempat, meminta arahan atau bantuan, dan tahu bagaimana untuk mengatakan ya atau tidak.

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the transfers internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

Assalamualaikum! Klik salah seorang wakil kami di bawah untuk memulakan perbualan.